Obiskali smo zdravnico Ano Fajmut v Črni na Koroškem

Konec maja smo se po nasvetu zakoncev Zaletel odpravili v Črno na Koroškem, kjer smo obiskali zdravnico dr. Ano Fajmut. Vedno si je želela iti v Afriko in tako leta 2006 ni odklonila povabila svojega nečaka, mladega zdravnika, ki je skupaj z dvema zobozdravnikoma z medicinsko odpravo šel na Madagaskar. Takrat si je obljubila, da se bo še vrnila, prej pa se še naučila malo več malgaščine in francoščine ter kirurgije, ki naj bi bila v tamkajšnjih razmerah prav tako zelo uporabna veda. A ob vseh obveznostih, ki jih je imela, saj je poleg polne zaposlitve v splošni ambulanti v Črni skrbela tudi za duševno prizadete otroke in odrasle v bližnjem Centru za usposabljanje, delo in varstvo, so leta tekla, svojih želja po teh dodatnih veščinah pa ni mogla uresničiti. Ko pa se je upokojila, se je vseeno vrnila na otok. Še trikrat, nazadnje lani februarja. Vedno tudi v Ampitafa. Spremljala je njegov razvoj praktično od začetka, ko je Janez sredi ničesar v pragozdu ustanovil svoj misijon: postavil majhno elektrarno, zgradil stavbe, skopal ceste. Ob tem pa je Ana tudi nekako podoživljala svojo mladost, ko so poznali samo makadamske ceste, bili še brez elektrike …

Zdravnica Ana je na Madagaskar šla delat. »Nobenega sveta nisem obrnila, le posamezniku sem v tistem trenutku pomagala. Doma se marsikaj od tega, kar se tam rabi, ne da naučiti. Pridobila pa sem bogate izkušnje. Vsak nima te možnost in jaz sem hvaležna zanjo«.

Tamkajšnji ljudje veliko dobijo od donacij in medicinskih odprav. »Videla sem, da domača zdravnica marsikdaj v določenih situacijah ni mogla drugače ukrepati kot je, pa čeprav bi se jaz, ki imam doma bolnico dokaj blizu, drugače odločila«.

Ani se za njeno doživljanje Madagaskarja najlepše zahvaljujemo. Mislim, da jo bomo ob priliki še kaj pobarale. 🙂

Novice
Previous reading
Razstavljanje traktorja
Next reading
Obiskali smo Marjano in Janeza Zaletel