9. septembra pa na Madagaskar, na misijon Ampitafa, odhaja tudi upokojena zdravnica Ana Fajmut iz Črne na Koroškem.
Ana si je že od nekdaj želela iti v Afriko in tako leta 2006 ni odklonila povabila svojega nečaka, mladega zdravnika, ki je skupaj z dvema zobozdravnikoma z medicinsko odpravo šel na Madagaskar. Takrat si je obljubila, da se bo še vrnila, prej pa se še naučila malo več malgaščine in francoščine ter kirurgije, ki je v tamkajšnjih razmerah prav tako zelo uporabna veda. A ob vseh obveznostih, ki jih je imela, saj je poleg polne zaposlitve v splošni ambulanti v Črni skrbela tudi za duševno prizadete otroke in odrasle v bližnjem Centru za usposabljanje, delo in varstvo, so leta tekla, svojih želja po teh dodatnih veščinah pa ni mogla uresničiti. Ko pa se je upokojila, se je vseeno vrnila na otok. Tako je Ana do sedaj štirikrat bila na Madagaskarju, od tega gre tokrat že tretjič na misijon Ampitafa. Spremljala je njegov razvoj praktično od začetka, ko je Janez sredi ničesar v pragozdu ustanovil svoj misijon: postavil majhno elektrarno, zgradil stavbe, skopal ceste. Ob tem pa je Ana tudi nekako podoživljala svojo mladost, ko so poznali samo makadamske ceste, bili še brez elektrike …
Zdravnica Ana bo na misijonu pomagala v dispanzerju in v porodnišnici in tudi nadomeščala tamkajšnjo zdravnico.
»Nobenega sveta nisem obrnila, le posamezniku sem v tistem trenutku pomagala. Doma se marsikaj od tega, kar se tam rabi, ne da naučiti. Pridobila pa sem bogate izkušnje. Vsak nima te možnost in jaz sem hvaležna zanjo«.
Tamkajšnji ljudje veliko dobijo od donacij in medicinskih odprav. »Videla sem, da domača zdravnica marsikdaj v določenih situacijah ni mogla drugače ukrepati kot je, pa čeprav bi se jaz, ki imam doma bolnico dokaj blizu, drugače odločila«.
Ana bo s seboj odnesla najnujnejšo opremo in medicinski material, ki ga mora še nabaviti, prav tako bo z zbranim denarjem pomagala posameznikom, ki si ne bodo mogli privoščiti prevoza v bolnišnico ter samega zdravljenja. V ta namen išče sponzorje in zbira denarna sredstva na isti račun:

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI 56 0201 4005 1368 933
Sklic: SI 00 279225
SWIFT koda: LJBASI2X